תנאי קבלה ללימודי קיימות
רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות קיימות (Sustainability) היא מונח ששומעים לעתים קרובות, אבל לא תמיד מבינים מה
עמוד הבית » מדעי כדור הארץ » תואר שני במדעי כדור הארץ
כולנו ראינו פרסומים, ולפעמים חווינו על בשרנו, את ההשפעות ההרסניות של שינויי האקלים. אלה כוללים יותר ויותר אירועי מזג אוויר קיצוניים, המסת קרחונים, עליית פני הים ועלייה גלובלית של הטמפרטורות. האנושות כבר מבינה היום את ההשלכות של תהליכים גיאולוגיים שונים, כמו רעידות אדמה, התפרצויות געשיות ומפולות, ויותר ויותר צעירים חשים הערכה עמוקה למדעי כדור הארץ המעוררים בהם השראה להפוך לשגרירים טובים יותר של הפלנטה שלנו.
אם אתם רוצים להימנות על אותם שגרירים, סיימתם תואר ראשון במדעי כדור הארץ, ואתם מתלבטים אם להמשיך לתואר שני במדעי כדור הארץ, הגעתם למקום הנכון.
כאן תוכלו לקבל מידע שיעזור לכם להפסיק להתלבט ולבחור נכון. מידע אשר מתייחס, בין השאר, לתנאי הקבלה, לתוכנית הלימודים בתואר השני, ולאפשרויות תעסוקה במדעי כדור הארץ, הזמינים לבעלי תואר שני בתחום.
כדי לטפל בסוגיות הסביבתיות הדוחקות ביותר בעידן שלנו – ולהציע פתרונות מבוססי מחקר, מיידיים וארוכי טווח, עבור מפגעים גיאוגרפיים, בעיות משאבים ובעיות אקלים המעסיקים את העולם כולו – דרושים מומחים שהם אנשי מקצוע מסורים, עם תארים מתקדמים וידע מעמיק במדעי כדור הארץ.
מומחיות במדעי כדור הארץ ולימודי הסביבה עוסקת באינטראקציות המורכבות המתקיימות בין המרכיבים הפיזיים והביולוגיים שהפלנטה שלנו היא ביתם, ומשלבת מחקר חדשני המוביל לפתרונות אפשריים.
מדעי כדור הארץ מציעים יישומים מעשיים רבים המיועדים לפלנטה שלנו ולסביבתה. תחום לימודים זה מספק ללומדים ראייה רחבה על איכות הסביבה ומתמקד באיתור ובפיתוח של:
ברוב המוסדות האקדמאים, התואר הראשון במדעי כדור הארץ (בדומה לתואר ראשון בקיימות) מתמקד בידע הנוגע להשלכות של האינטראקציה בין האדם לסביבה, אבל תואר שני עשוי לעסוק גם בגיאוגרפיה ובכמה תת-דיסציפלינות, כגון:
סטודנטים בתואר שני במדעי כדור הארץ, יכולים להתמחות ולחקור את אחד הנושאים האקדמיים המדוברים ביותר בעולם.
מדעי כדור הארץ עוסקים בחקר כדור הארץ, כוכבי הלכת, האקלים והסביבה, ובוחנים:
מדעי כדור הארץ הם כעת חלק משרשרת מחקרים, החל מחקר מקורות היקום וכלה באבולוציה של כדור הארץ והמין האנושי. מדעי כדור הארץ מנסים לאפיין סיכונים טבעיים ואנתרופוגניים, להבין את הסיבות להופעתם, ולנסות למצוא דרכים לצמצם את השפעתם על החברות שלנו. מדענים אלה עוסקים גם בחיפוש משאבים חדשים ובני קיימא ומעורבים במחקרים שנועדו להגן על הביטחון הלוקאלי והעולמי כאחד.
התפתחות התרבות האנושית, מאז עידן הקרח האחרון, אפשרה למין האנושי להפוך לכוח גיאולוגי עוצמתי. המשמעות היא שלאנושות יש יכולת להפריע למחזורים גיאולוגיים, המקיימים את החיים על פני כדור הארץ. למעשה, בעיות חברתיות רבות המאפיינות את העידן שלנו, מקורן בגיאולוגיה. לפיכך, יש צורך רב יותר ויותר הן במחקרים מבוססי ידע על הנושאים הדחופים ביותר המעסיקים את מדעי כדור הארץ, והן בתשוקה לפתח תובנות ופתרונות מעשיים.
באופן כללי, תוכנית לימודים במדעי כדור הארץ והסביבה, מכשירה את הסטודנטים לעסוק במחקר בתחומים מגוונים הקשורים לסביבת כדור הארץ ולהשלכות של פעילות בני האדם על מצב כדור הארץ וסביבתו. תוכנית הלימודים, (בדומה לתוכנית לימודים במדעי הסביבה) מתמקדת בסוגיות סביבתיות העומדות בראש סדר היום הציבורי, כמו אסונות טבע או שינויי אקלים, ומקשרת בין העולם המחקרי לבין קובעי המדיניות בארץ ובעולם.
כדי לאפשר לכם להתרשם מהתכנים הנלמדים בתואר השני, נציג בפניכם דוגמאות לתוכניות לימודים בשני מוסדות אקדמאיים בארץ, באוניברסיטת בר אילן ובאוניברסיטה העברית.
להלן חלק מהנושאים הכלולים בתוכנית הלימודים לתואר שני במדעי כדור הארץ והסביבה שמציעה אוניברסיטת בר אילן.
הלימודים לתואר השני מכשירים את הסטודנטים לעבודת מחקר במדעי כדור הארץ, ומתמקדים בעיקר בשינויי האקלים ובהשלכות שלהם על מגוון תחומים, כגון:
תכנית הלימודים לתואר השני עוסקת גם בסוגיות הקשורות לאנרגיה ולמחצבים כולל התפלת מי ים, תעלת הימים וים המלח ולימודי הים (עם דגש על הים התיכון). תוכנית הלימודים כוללת גם מספר קורסי העשרה, בשלל נושאים הקשורים גם הם לכדור הארץ ולסביבה.
במכון למדעי כדור הארץ, באוניברסיטה העברית, ניתן ללמוד לתואר מוסמך תוך התמחות באחד התחומים מתוך: תכנית הידרולוגיה וסביבה, החוג למדעי האטמוספירה או החוג לאוקיינוגרפיה.
מטרת הלימודים בחוג למדעי האטמוספירה, למשל, היא להקנות לסטודנטים כלים והבנה של תהליכים אטמוספריים המשפיעים:
תוכנית הלימודים מתמקדת בתהליכים כימיים ופיזיקליים, הקשורים להרכב ולתנועה של האוויר באטמוספירה, והם מעניקים ללומדים הבנה מעמיקה במספר תופעות משמעותיות כמו:
בעלי תואר שני במדעי כדור הארץ יכולים לעבוד בתחומים רבים, כגון:
מבין הקריירות הפופולריות ביותר בקרב בוגרי תואר שני במדעי כדור הארץ ניתן למצוא את המקצועות האלה:
תואר שני דורש גם הגשת עבודת גמר או תזה. קחו בחשבון שברוב המוסדות, נושאי המחקר יהיו הנושאים שהם בתחום ההתמחות והמחקר של המורים בחוג, והם עשויים להתפרש על מגוון תחומים: תיאורטיים, ניסויים, רגיונליים ויישומיים.
באחריותכם לפנות לאחד מחברי הסגל ולקבל את הסכמתו להדריך אתכם ולאשר את הנושא המחקר שבחרתם. את ההסכמה הזו יהיה עליכם לקבל עד סוף הסמסטר הראשון. בדרך כלל תתבקשו למלא ולהגיש טופס מיוחד הנוגע לקביעת המנחה שלכם.
את הצעת המחקר לעבודת הגמר שלכם, תידרשו להגיש בכתב לקראת סוף הסמסטר השני (תלוי בדרישות הספציפיות של המוסד בו אתם לומדים). בכול אופן, יהיה עליכם לכתוב את עבודת המחקר לאור ההנחיות של המנחה שלכם, ולסכם אותה בכתב (תזה). לאחר שהעבודה אושרה על ידי המנחה, היא תוגש לשיפוט. במקרה שהשופטים יעירו הערות לגבי העבודה, יהיה עליכם לתקן אותה בהתאם. לאחר הגשת הנוסח הסופי של העבודה לשופטים, תידרשו לעבור בחינה שבה תידרשו להגן על התיזה שלכם.
תחומי מחקר לדוגמה:
כדי להמחיש את עבודת הגמר שתצטרכו להגיש (אם תחליטו לבחור במסלול לתואר שני עם תזה), הנה כמה דוגמאות לתחומי מחקר שנבחרו במסגרת התואר השני במדעי כדור הארץ באוניברסיטת בן גוריון בנגב:
תנאי קבלה למדעי כדור הארץ – תואר שני, דורשים:
אם אתם עולים חדשים או סטודנטים מחו״ל בעלי תואר ראשון מחו״ל – תידרשו לעבור בדיקה והערכה של הרקע האקדמי, ולעמוד בדרישות שקבע המוסד האקדמי באשר לרמת העברית והאנגלית.
קביעת מנחה לעבודת הגמר (לתזה) – באחריותכם לפנות כבר בתחילת הלימודים לאחד מחברי הסגל ולקבל את הסכמתו להדריך אתכם ולהסכים לנושא המחקר שלכם. המשמעות היא שהקבלה שלכם ללימודים תלויה בהסכמה זו, כך שהמועמדות שלכם עד לסוף הסמסטר הראשון, תהיה על תנאי.
להתחבר לעתיד של מדעי כדור הארץ
מהיווצרות כדור הארץ ועד ימינו אנו, מקיימת מערכת כדור הארץ אינטראקציה וחיבורים בדרכים בלתי צפויות, כמו:
בעוד שההבנה של תהליכים המתרחשים בכדור הארץ וקשורים זה בזה, מעניינת מאוד ובעלת ערך מדעי מובנה, מאמצי המחקר של נושאים אלה הופכים יותר ויותר דחופים. זאת, בגלל הצורך להבין כיצד יוכל כדור הארץ להמשיך ולקיים את הציוויליזציה ואת המגוון הביולוגי המתקיים על פני הכדור, עם כל השינויים המתחוללים בו.
ניכר כי במהלך השנים האחרונות השיגו מדעני כדור הארץ התקדמות משמעותית בחקר כדור הארץ כמערכת משולבת, מכמה בחינות:
קצב גילוי מהיר זה צפוי להיות מואץ עוד יותר בעתיד.
את חשיבות הנושא ניתן ללמוד גם מהפעילות הענפה המתקיימת בארה״ב במסגרת החטיבה למדעי כדור הארץ (ה-EAR – Earth Sciences) של הקרן הלאומית למדע (the National Science Foundation – NSF), שהיא סוכנות המחקר הפדרלית העיקרית המממנת מחקרים במדעי כדור הארץ, ומעניקה יסוד איתן להתקדמות מדעית בסיסית, לטובת הבנה טובה יותר של הערכים והרלוונטיות של מדעי כדור הארץ לחברה שלנו.
לדוגמה, בשנת 2018 ביקשו ה-EAR מהאקדמיות הלאומיות למדעים, להנדסה ולרפואה (החברות בוועד המנהל של מדעי כדור הארץ והמשאבים), לבצע סקר במשך עשור, שיספק הנחיות לגבי סדרי עדיפויות עתידיים של מחקרים בתחום מדעי כדור הארץ, הנוגעים לתשתיות ומתקנים ולשותפויות.
בעקבות הסקר פורסם דוח העוסק בתיעדוף השאלות המדעיות. דוגמה לשתי השאלות הראשונות:
רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות קיימות (Sustainability) היא מונח ששומעים לעתים קרובות, אבל לא תמיד מבינים מה
רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות אם אתם מחפשים קריירה שבה תוכלו להשפיע על החיים של כולנו על
רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות ולימודי הסביבה עוסקים בסביבה הטבעית, בסביבה הבנויה וביחסים ביניהם. נושאים אלה מעניינים
מדעי הסביבה – אפשרויות שכר ותעסוקה רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות החלטתם להצטרף לשרשרת מדעני הסביבה שנחלצים