תוכנית לימודים במדעי כדור הארץ
עמוד הבית » מדעי כדור הארץ » תוכנית לימודים במדעי כדור הארץ
השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות
מדעי כדור הארץ חיוניים להבנת התמונה הגדולה יותר של החיים והאבולוציה הפלנטרית – החל מהמקור של היקום, דרך ההתפתחות הטקטונית של הלוחות, ועד להכרה בכך שבימינו, בני האדם הם כוח משמעותי בעיצוב צורת פני כדור הארץ.
לפני שנתייחס ביתר פירוט לתוכנית הלימודים במדעי כדור הארץ – שלעתים קרובות דומה למדי לתוכנית לימודים בגיאולוגיה – נקדיש כמה מילים לחוויה המרגשת שתהיה מנת חלקכם כשתפגשו את הנושאים המיוחדים הקשורים לחקר כדור הארץ.
לדוגמה, כאשר תבחנו סלע שנמצא על האדמה, תוכלו לשאול לגביו שאלות הנוגעות למקור, למוצא ולגיל של הסלע. למעשה, תהיו בעלי ידע שיאפשר לכם:
- לגלות את התכונות הפיזיקליות, את עקבות האלמנטים, ואת האיזוטופים של סלע זה. מידע שכזה יוכל לחשוף בפניכם את העובדה שהסלע עשוי להגיע ממעטפת בעומק מסוים. והמידע על המעטפת, בתורו, עשוי לגלות לכם כיצד הבדיל כוכב הלכת שלנו את עצמו מחומר קדמון, המשומר כעת במטאוריטים שנמצאו על פני כדור הארץ.
- לזהות את ריכוזי הגזים האצילים והאיזוטופים היציבים בסלע שאתם בוחנים. מידע שכזה יספק לכם תובנות הנוגעות להיסטוריה של האטמוספירה, של ההידרוספרה ושל הביוספרה של כדור הארץ.
למעשה, כל סלע, מאובן או רגב אדמה עתיק, יכול לספר לכם סיפור מרתק על יחסי הגומלין המורכבים המתקיימים בין סלע, מים, אוויר וחיים. והיום, הטכנולוגיה המודרנית מאפשרת לכם להצטרף לשרשרת המדענים המרשימה ולחקור את כדור הארץ גם באמצעות מידע מהעבר שהשתמר בו.
כסטודנטים ללימודי תואר ראשון במדעי כדור הארץ (ואם תמשיכו ללימודים מתקדמים גם כסטודנטים לתואר שני במדעי כדור הארץ ולדוקטורט), תקבלו הזדמנות מופלאה לתור ולחקור את הפלנטה שלנו, סוג של מחקר שממשיך להתפתח ללא הרף.
רוצים לוודא אם אתם מועמדים מתאימים ללימודים אלה? בואו למצוא את כל התשובות באתר שלנו! בקליק אחד תצליחו להגיע למידע על תנאי קבלה למדעי כדור הארץ!
כדי שתוכלו לקבל מושג על הנושאים הנלמדים בתואר הראשון במדעי כדור הארץ, נפרוש להלן את הקורסים בסמסטר א׳ המוצעים בתוכנית לימודים במדעי כדור הארץ, במוסדות הלימוד השונים.
בוגרים מספרים
חיפשתי לימודים עם ערך מוסף עם אפשרות להשתלב במשרות עם אפשרות לקידום ופיתוח אישי. כיום אני עוסק בניהול סיכונים ואחריות תאגידית, במסגרת התפקיד אני עורך ביקורות וייעוץ לחברות וגופים שונים.
איתי יהלום | עמותה להגנת הים התיכון
בחרתי ללמוד תואר ראשון במדעי כדור הארץ כי ידעתי שמדובר בתחום עם צורך רב בידע ואנשי מקצוע לפיתרון בעיות מהותיות שנוגעת לכל אחד מאיתנו. קיימות הוא תחום חדשני שלא מפסיק להתפתח ובאמצעותו אני אוכל לרכוש ידע וכלים לקידום אחריות סביבית
שלומי איתן | מנהל האסטרטגייה בחברה לבינה מלאכותית
תואר ראשון במדעי כדור הארץ הקנו לי את הידע הדרוש להשתלבות מהירה בתפקיד משמעותי שבזכותו יש לי את האפשרות לשמור על כדור הארץ ולהתקדם בהדרגה במסלול קריירה מתפתח עם אינסוף תפקידים חדשים ומאתגרים.
חופית קורן | רכזת שטח במגזר המדיני
לאילו סוגי משרות אוכל להתקבל?
תפקידי מפתח במגזר הפרטי, משרדי הייטק, יזמות, יועצים עסקיים וכו'
מגוון תפקידים בחברות לאנרגיה סולארית
תפקידים מרכזיים בתחום הבינה המלאכותית
תפקידים בכירים במגזר המדיני
המחלקה למדעי כדור הארץ והסביבה באוניברסיטת בן גוריון
המחלקה למדעי כדור הארץ והסביבה באוניברסיטת בן גוריון מציעה לתלמידי התואר הראשון, מגוון עשיר של מגמות בתחום במסלולים שונים: מסלול חד מחלקתי, מסלול דו מחלקתי או מסלול לתואר כפול.
כפי שתראו בהמשך, תוכנית לימודים במדעי כדור הארץ והסביבה, יכולה לתת לכם מושג ולהבהיר לכם ביתר שאת אילו נושאים אתם צפויים ללמוד במסלול זה. כך תוכלו לקבל החלטה מושכלת אם לימודים אלה אכן מתאימים לכם.
המגמות במסלול חד מחלקתי
- המגמה לגיאולוגיה דינמית – הקורסים במגמה זו עוסקים במגוון נושאים, כגון:
- מבנה כדור הארץ
- הרכב החומרים הבונים את כדור הארץ
- תהליכים פנימיים וחיצוניים המעצבים את נופי כדור הארץ:
- רעידות אדמה
- התפרצויות הרי געש
- התפתחות אוקיאנוסים
- שרשרות הרים ומכתשים
- היווצרות סוגי המינרלים והסלעים השונים
בנוסף, הלימודים במגמה זו משלבים סיורים גיאולוגיים ברחבי הארץ, מתוך מטרה שהסטודנטים יכירו את הגיאולוגיה של ארץ ישראל.
- המגמה לסביבה, ים והידרולוגיה – הקורסים במגמה זו עוסקים בחקר מערכות מים. תחום התמחות זה הפך מבוקש ביותר על ידי תעשיות הקשורות למדעי הסביבה. זאת, בעקבות ההבנה ההולכת וגוברת של הגופים האחראים (מפעלי תעשייה, גופי תכנון ופיקוח ורשויות מקומיות), לצורך החיוני לטפל בפסולת ובבעיות סביבה אחרות שהם חלק בלתי נפרד מתהליך הייצור של מפעלים רבים.
- המגמה לגיאוביולוגיה – מציעה שילוב ייחודי לאוניברסיטת בן גוריון. תחום מדעי זה מתמקד בהבנה של תופעות ותהליכים המוכתבים על ידי יחסי הגומלין בין החיים על כדור הארץ לבין הסביבה – בעבר ובהווה. מגמה זו משלבת ידע בכמה תחומים:
- ידע באוקינוגרפיה (מתחומי מדעי הים)
- אבולוציה
- פלאונטולוגיה
- אקולוגיה
- אקלים
מגמה לגיאוביולוגיה מציעה שני מסלולי לימוד לבחירתכם:
- תואר כפול במדעי הגיאולוגיה והסביבה ובמדעי החיים – לימודים אלה נמשכים 4 שנים, ומקנים שני תארים: במדעי הגיאולוגיה והסביבה ובמדעי החיים.
- לימודים בביולוגיה וגיאולוגיה – הלימודים במגמה לביולוגיה ולגיאולוגיה נמשכים 3 שנים ומקנים תואר אחד בלבד, במדעי הגיאולוגיה והסביבה.
- המגמה לגיאולוגיה הנדסית – הלימודים במגמה זו ממוקמים על קו המגע שבין מדעי כדור הארץ לבין מדעי ההנדסה. תכנית הלימודים של הגיאולוגים ההנדסיים, מכשירה סטודנטים שיוכלו לחזות את תגובת החומרים הטבעיים הבונים את כדור הארץ, לבנייה, לסלילה ולכרייה. לפיכך, תוכנית זו מתמקדת:
- בהכרת החומרים הטבעיים הבונים את קרום כדור הארץ.
- בהכרת התכונות וההתנהגות המכנית של חומרים אלה.
בוגרי המגמה לגיאולוגיה הנדסית יוכלו להשתלב בעבודה בחברות פרטיות העוסקות בתכנון פרויקטים גאו-הנדסיים ובביצועם.
השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות
המגמות במסלול דו מחלקתי
- מדעי כדור הארץ והסביבה עם ביולוגיה – תכנית הלימודים מתמקדת בשני התחומים, גיאולוגיה ובביולוגיה. הנה כמה מהקורסים המוצאים בסמסטר א׳: חדו״א ג1, כימיה כללית ואנליטית, התא, חומרי כדור הארץ וקריסטלוגרפיה גיאומטרית.
- מדעי כדור הארץ והסביבה עם פיזיקה – תכנית הלימודים מספקת ללומדים השכלה רחבה וידע רלוונטי בשני התחומים, כך שיוכלו להשתלב בעבודה הדורשת מענה על נושאים מרכזיים בחיינו כמו רעידות אדמה או שינויי אקלים.
- מדעי כדור הארץ והסביבה עם כימיה – ניקח כדוגמה כמה מהקורסים הנלמדים בסמסטר א׳: חדו״א ג1, כימיה אלמנטרית ואנליטית, כימיה כללית א׳, מכניקה לכימאים, חומרי כדור הארץ ועוד.
- מדעי כדור הארץ והסביבה עם סטטיסטיקה וניתוח נתונים – דוגמה לקורסים בתכונית הלימודים של סמסטר א׳: הסתברות 1 לסטטיסטיקאים, חדו״א 1 להנדסה, אלגברה לינארית להנדסה, חומרי כדור הארץ, קריסטלוגרפיה גיאומטרית ועוד.
- מדעי כדור הארץ והסביבה עם מתמטיקה – לדוגמה, כמה מהקורסים של תכנית הלימודים בסמסטר א׳: חומרי כדור הארץ, חשבון אינפיניטסימלי 1, אלגברה לינארית 1, מתמטיקה בדידה ועוד.
- מדעי כדור הארץ והסביבה עם מדעי המחשב – לדוגמה, חלק מהקורסים הנכללים בתוכנית הלימודים של סמסטר א׳: חומרי כדור הארץ, מבוא ללוגיקה ותורת הקבוצות, מבוא לאלגברה לינארית להנדסה ומבוא למדעי המחשב.
המגמות במסלול תואר כפול
המחלקה למדעי כדור הארץ והסביבה מציעה אפשרויות שונות לתואר כפול:
- מדעי כדור הארץ והסביבה עם ביוטכנולוגיה ימית – חלק מהקורסים הכלולים בסמסטר א׳ כוללים: חדו״א ג1, כימיה כללית ואנליטית, חומרי כדור הארץ וקריסטלוגרפיה גיאומטרית.
- מדעי כדור הארץ והסביבה עם מדעי החיים – חדו״א ג1, כימיה כללית ואנליטית, התא, כדור הארץ שלנו וקריסטלוגרפיה גיאומטרית.
- מדעי כדור הארץ והסביבה עם הנדסת בניין – תכנית הלימודים בסמסטר א׳ כוללת, בין השאר: אלגברה לינארית להנדסת מכונות, חומרי כדור הארץ, גרפיקה הנדסית להנדסת בניין וחדו״א 1 להנדסה.
- מדעי כדור הארץ והסביבה עם מדעי המחשב (במסלול זה ניתן לבחור בתואר כפול או בתואר דו מחלקתי) – תכנית הלימודים לסמסטר א׳ כוללת מספר קורסים וביניהם: מבוא ללוגיקה ותורת הקבוצות למדעי המחשב והנדסת תכנה, חומרי כדור הארץ, כימיה כללית ואנליטית וקריסטלוגרפיה גיאומטרית.
מהן אפשרויות התעסוקה?
אם אתם מחפשים תחום לימודי שיבטיח לכם קריירה מעניינת, מגוון ההתמחויות שמציע לכם תואר ראשון במדעי כדור הארץ, מלמד גם על אפשרויות תעסוקה במדעי כדור הארץ, למשל:
- ניתוח מסדי נתונים גדולים (כמו נתוני אקלים, גיאופיזיקה וטופוגרפיה).
- פיתוח יישומים ואסטרטגיות לפתרון סוגיות בכימיה של הסביבה.
- ניהול פרויקטים הנדסיים הקשורים להתערבות האדם בקרקע או בסלע.
- השתלבות במשרות שונות בחברות לכריית מחצבים.
- ייעוץ גיאולוגי.
השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות
מחקרים עדכניים בתחום מדעי כדור הארץ
אם לאחר סיום התואר הראשון אתם מתכננים להמשיך ללימודים מתקדמים, אלה פותחים בפניכם אפשרויות לניהול קריירה מרתקת בתחום המחקר.
סטודנטים שבוחרים להמשיך לתואר שני במדעי איכות הסביבה / במדעי כדור הארץ ומשם לדוקטור, עושים זאת כי הם רוצים לפתח רעיונות חדשים, ולהוביל, כחוקרים, לידע חדש על בעיות היסוד הקשורות לדיסציפלינה שלהם.
מחקרים בתחום מדעי כדור הארץ והסביבה הם גמישים ובדרך כלל יכולים לשקף כל תשוקה שבוערת בכם. דוגמאות לכמה מחקרים עדכניים:
- מחקר שמדד מהחלל את הנדידה הגדולה המתרחשת באוקיינוסים. בכל לילה, נודדים אורגניזמים ימיים ברחבי העולם, ועולים מאות מטרים אל פני השטח, כדי להזין את עצמם, ולחזור למעמקי האוקיינוס ברגע שהשחר מתחיל לבקוע. מחזור זה, המכונה ׳נדידה אנכית חלקית׳ (DVM – Diel Vertical Migration), נחשב בעיקר כהתנהגות אשר מטרתה להימנע מטורפים השוהים קרוב לפני השטח המוארים מהשמש, ואחראית על הובלת כמויות גדולות של חומרים מזינים ופחמן לאורך האוקיינוס.
- מחקר שהגדיר את הגורמים לאובדן מנגרובים. מנגרובים הם עצים או שיחים קטנים הגדלים לאורך חופי ימים. הם מונעים שחיקה ומשמשים כבית גידול חשוב למינים רבים. היסטורית, הפעילויות האנושיות (כמו פיתוח קו החוף) הן אלה שאחראיות לירידה העולמית במערכות אקולוגיות של מנגרובים. יחד עם זאת, מחקר חדש הראה שאובדן מנגרובים הנגרם על ידי אדם, מראה סימנים של ירידה. מדענים ניתחו יותר ממיליון תמונות לווין של נאס״א בין השנים 2016-2000, כדי ללכוד מקורות טבעיים ואנושיים, המעידים על כריתה עולמית של יערות המנגרובים. המדענים מצאו שבמהלך תקופת המחקר, ירדה השפעת האדם ב-73%, והם יצרו מפה עולמית ראשונה אי-פעם וברזולוציה גבוהה, של אובדן המנגרובים. מחקר זה הוכיח שהעמידות העתידית של המנגרובים תהיה תלויה בעיקר בעליית פני הים ובאירועים קיצוניים, כמו הוריקנים.
- מחקר שניסה להבין מתי הוריקנים מתחזקים. נזקי ההוריקן אחראיים על יותר ממחצית העלויות שגורמים אסונות טבע בארצות הברית. למרות שהיום המדענים יכולים לחזות די במדויק היכן יופיעו ההוריקנים, הם פחות מצליחים לחזות מתי וכיצד הם יתחזקו. למעשה, יש גורמים רבים, כולל המבנה הפנימי של הסופה, אשר משפיעים על ההסתברות שסופת ההוריקן תתחזק לפתע. לוויינים של נאס״א הצופים על כדור הארץ, יכולים היום להציץ אל תוך הסופות כדי להעריך את מבנה הסערה. מה עשו המדענים? הם שילבו את התצפיות של נאס״א יחד עם הנתונים של IBM Watson Studio, והצליחו לפתח מודל ׳למידת מכונה׳ חדשני, לחקר מחזור החיים של ההוריקן. מחקר זה הראה כי בהוריקן קיימת קורלציה בין שלושה מרכיבים: המשקעים בליבה הפנימית, תכולת מי הקרח וטמפרטורת היציאה.
- מחקר שניסה לקבוע את השפעת האבק על עננים – כשמדובר בהיווצרות עננים, מסתבר שמודלים של אקלים גלובלי, מתקשים בדרך כלל להבדיל בין ההשפעות של אינטראקציות רסס (אירוסול), לבין מטאורולוגיה רגילה. מחקר זה שופך אור על האופן שבו סוגי רסס (כמו אבק) משפיעים על היווצרות עננים, במיוחד עננים מסוג DDC – Deep Convective Clouds -. עננים אלה ממוקמים באזור ההתכנסות הבין-טרופי, פס דק בסמוך לקו המשווה, שם מתכנסות מסות האוויר הצפוניות והדרומיות ומתחילות תנועות אוויר כלפי מעלה, הנחוצות להיווצרות של DCC.
המחקר מצא שנוכחות אבק הובילה לעלייה של 54% בענני DDC, בהשוואה לתנאים נטולי אבק. הבנה טובה יותר של היווצרות DDC תוכל לעזור לשפר את תחזיות האקלים הגלובלי.
אולי יעניין אותך גם?
תוכנית לימודים בגיאולוגיה
רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות אם אתם מתעניינים בעולם הטבע ושואפים לנהל קריירה שהיא סוג של שליחות,
תנאי קבלה ללימודי איכות הסביבה
רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות שינויי אקלים ובעיות סביבתיות מטרידים אתכם מאוד? מעולה! כדור הארץ זקוק לכול
תואר שני במדעי כדור הארץ
תואר שני במדעי כדור הארץ רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות כולנו ראינו פרסומים, ולפעמים חווינו על בשרנו,
תואר שני בגיאולוגיה
רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות מתלבטים אם להמשיך לתואר שני בגיאולוגיה או לא? בשביל זה אנחנו כאן!