לימודי גיאולוגיה

רוצים שיחת ייעוץ חינם?
השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות

בגדול, גיאולוגיה עוסקת בחקר כדור הארץ וכוכבי לכת אחרים, ירחים וגופים פלנטריים קטנים יותר. תחומי הגיאולוגיה נעים מהיווצרות כדור הארץ ועד לתהליכים מודרניים המתרחשים על פני השטח. עיסוק בגיאולוגיה כולל ידע הנוגע הן להיסטוריה של מערכת כדור הארץ והן להתפתחות החיים.

מתעניינים בלימודי גיאולוגיה? מעולה! יהיו לכם הזדמנויות נהדרות לגלות תגליות חדשות וללמוד יותר על העולם שסביבנו.

לימודי גיאולוגיה, הם תחום שבוחן כמה מהנושאים החשובים ביותר לחברה האנושית בימינו, כולל:

  • מקורות אנרגיה וקיימות
  • שינויי אקלים
  • ניהול מים
  • משאבי מינרלים
  • השפעות של ההתפתחויות השונות על הסביבה
  • ואיומי הטבע


למי מתאים ללמוד תואר ראשון בגיאולוגיה?

לימודי גיאולוגיה מתאימים יותר לאנשים עם נטייה למקצועות הריאליים, בעלי זיקה לעולם המדע והמחקר, ובעלי יכולת חשיבה אנליטית. והם מתאימים במיוחד לאלה המחפשים לעצמם עיסוק מרתק ומאתגר, שמלווה גם בתחושה של שליחות.

לימודי תואר ראשון בגיאולוגיה, יאפשרו לכם להתגייס למשימות יחד עם בוגרי תחומים דומים אחרים מלימודי הסביבה (כמו בעלי תואר ראשון במדעי כדור הארץ או תואר ראשון בקיימות), כדי לצפות את עתידו של כדור הארץ, לבחון כל שינוי שעשוי להתחולל ולהציע פתרונות נדרשים.

קחו למשל את אחת הסוגיות המרכזיות בימינו – חקר שינויי האקלים וכיצד צריכה החברה להשתנות כדי לשפר את עתידו של כדור הארץ. לדוגמה, על ידי מעבר מדלקים מאובנים לאנרגיה גיאותרמית ומקורות מתחדשים אחרים, ניתן יהיה להפחית את פליטת הפחמן שלנו ואת השפעות ההתחממות הגלובלית.

מתלהבים להיות חלק משורת החוקרים והמדענים שפועלים למען מטרות אלה? נראה שלימודי גיאולוגיה בהחלט מתאימים לכם!

האם כדאי ללמוד גיאולוגיה?

אם אתם מחפשים קריירה שתביא אתכם לחוד החנית של העוסקים במלאכה חשובה זו, אזי לימודי גיאולוגיה הם התשובה הנכונה. במה הדברים אמורים? למשל,

  • הבנת התכונות המכניות של קרקעות תאפשר לכם, כגיאולוגים, להעריך סיכונים למפולות ולזהות אזורים המועדים לפורענות.
  • לימוד תנועת מי התהום מתחת לרגלינו יאפשר לכם לתמוך בהגנה על מי השתייה מפני זיהומים.

בוגרים מספרים

סיימתי תואר בגיאולוגיה והשתלבתי כהידרוגאולוג בחברת ייעוץ. במסגרת העבודה אני מצליח ליישם את הידע מהתואר בפרויקטים בעולם האמיתי ולעזור ללקוחות לנהל את משאבי המים שלהם.

בזכות התואר בגאולוגיה הצלחתי למצוא עבודה כיועץ בחברת יזמות נדל"ן לבנייה ירוקה בטכנולוגיית ICF לייצור בטון.

רוצים שיחת ייעוץ חינם?
השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות

מהם תנאי הקבלה ללימודי גיאולוגיה?

תנאי קבלה ללימודי גיאולוגיה, דומים למדי לתנאי קבלה ללימודי איכות הסביבה או מדעי כדור הארץ. ברוב המוסדות האקדמיים, תנאי הקבלה מבוססים על שקלול ממוצע ציוני הבגרות והציון הפסיכומטרי, ומתייחסים גם לרמת האנגלית. בדרך כלל, תידרשו לציון מתאם של 600 ומעלה.

כיוון שכל מוסד אקדמי קובע תנאי קבלה משלו, מומלץ לברר את הפרטים המדויקים והמעודכנים לשנה״ל הנוכחית, באוניברסיטה או במכללה בה תלמדו.

מה לומדים בתואר ראשון בגיאולוגיה?

תוכנית לימודים בגיאולוגיה מציעה קורסים במגוון נושאים, המשלבים בין ידע עיוני ותיאורטי נרחב ומעמיק, לבין תרגולים והתנסויות מעשיות. שילוב זה מצייד את הבוגרים בהכשרה מעולה, המאפשרת להם להשתלב ביתר קלות בעולם העסוקה. בנוס, תוכנית הלימודים בגיאולוגיה כוללת לרוב גם סיורים, סדנאות שטח או הפלגות בים.

הנושאים הנלמדים בדרך כלל בלימודי גיאולוגיה, כוללים:

איפה הכי כדאי ללמוד גיאולוגיה?

מוסדות אקדמיים מציעים לימודי גיאולוגיה, תחת מחלקות או פקולטות שונות, כאשר לכל מסלול יש ייחודיות ספציפית משלו. המשמעות היא, שעדיף ללמוד גיאולוגיה במוסד האקדמי המציע את המסלול המתמקד בתחום ההתעניינות שלכם, למשל:

האם כדאי להמשיך לתואר שני בגיאולוגיה?

בוגרי תואר ראשון בגיאולוגיה, המעוניינים להמשיך ללימודי תואר שני בגיאולוגיה, יוכלו להעשיר ולהרחיב את הידע שלהם, ולהצטייד בארגז כלים מקצועי יותר. התואר השני מאפשר לסטודנטים להשתלב בשוק העבודה כגיאולוגים מיומנים ואיכותיים, ולהשתלב בתפקידים עם מגוון תחומי אחריות.

בחירה בלימודים מתקדמים היא אופציה פופולרית עבור בוגרי גיאולוגיה. לימודי תואר שני בתחום זה עשוי להועיל במיוחד לאלה המעוניינים להיכנס לתחום ספציפי בגיאולוגיה, כמו הנדסת כרייה, גיאולוגיה הנדסית או תעשיית מינרלים.

תואר שני המתמקד בתחום הנפט והגז, למשל, הוא אופציה לבעלי תואר ראשון שרוצים להשתלב בעבודה בתעשיית הנפט. והנה כמה דוגמאות לתארים מתקדמים נוספים, שהם חלק מענף הגיאולוגיה:

  • מדעי כדור הארץ
  • הידרוגיאולוגיה
  • גיאופיזיקה של נפט
  • ניהול פסולת

 

לימודים ברמת תואר שני, יפתחו את המומחיות שלכם ואת כישורי המחקר והתקשורת שלכם, ויאפשרו לכם להמשיך גם לדוקטורט.

מהן אפשרויות התעסוקה?

תואר בגיאולוגיה (בדומה לתואר בלימודי מדעי הסביבה או בלימודי איכות הסביבה), מכין אתכם לקריירה בתחומי האנרגיה, הסביבה או ההנדסה. אם יש לכם ניסיון בעבודה הקשורה לתחומים אלה, יתכן שיהיה לכם יתרון כשאתם מחפשים עבודה.

אפשרויות תעסוקה בלימודי גיאולוגיה כוללות כמה אפשרויות, כמו:

משרות הקשורות ישירות לתואר שלכם:

  • גיאולוג הנדסי – מבצע חקירות וניתוחים על מנת להעריך את הסיכון מפני מפגעים גיאולוגיים.
  • יועץ סביבתי – מספק ללקוחות שלו הערכות טכניות מפורטות וייעוץ בנושאי איכות הסביבה.
  • גאוכימאי – משתמש במומחיותו בגיאולוגיה ובכימיה, כדי לעזור בחיפוש אחר משאבי טבע או בניקוי הסביבה.
  • גיאופיזיקאי – עוסק בתהליכים הפיזיקליים של כדור הארץ, ומועסק לעתים קרובות על ידי חברות נפט וגז ומשרדים בתחום הסביבה.
  • מודד הידרוגרפי – עוסק בתפקיד מיוחד הדורש ידע בסביבה התת-ימית, מערכות מיקום גלובליות ומערכות ניווט קוליות.
  • הידרוגאולוג – פועל להגנת משאבי מי התהום ולניהולם בדרך הטובה היותר, ובכך תורם באופן משמעותי לאיכות הסביבה.

 

משרות שבהן התואר שלכם יהיה יעיל להפליא:

  • מהנדס קידוח – משמש בתפקיד חיוני לתעשיית הנפט, ומנהל את הקידוח הבטוח והיעיל של בארות נפט או גז.
  • מהנדס אנרגיה – מציעה לכם קריירה שתעמיד אתכם בחזית המגזר החיוני הזה שנקרא ׳אנרגיה׳. אחרי הכול, רתימת האנרגיה, מכרייה או ממקורות מתחדשים, היא אחת הדאגות המטרידות ביותר את העולם.
  • מהנדס סביבתי – מעורב בניהול ובצמצום הפסולת ובמזעור הזיהום. זאת, על מנת להגן, לשחזר ולשמר את כדור הארץ.
  • מודד מינרלים – משמש בתפקיד שהוא חלק בלתי נפרד מהליך הפקת המינרלים, החל מהסקר הראשוני של האתר ועד לשלבים האחרונים, כולל שלב שיקום האתר.
  • מנהל מחצבה – מרכז את כריית החומרים מאתרי המחצבות, כדי לאפשר לענפי התעשייה ולענף הבנייה להשתמש בהם.
  • יועץ לקיימות – משלב את העניין שלו בתחום הסביבה יחד עם עסקים ומנהיגות, ועוסק, בין השאר, גם בייעוץ בנושא קיימות.
רוצים שיחת ייעוץ חינם?
השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות

כמה מרוויחים בוגרי התואר בגיאולוגיה?

אפשרויות השכר בגיאולוגיה תלויות במספר גורמים, וביניהם בתואר האקדמי, בוותק בעבודה ובסוג העיסוק. קחו בחשבון שבמקרים רבים, המעסיק מחפש עובד שיכול להפגין גם כושר ביטוי גבוה בכתב ובעל פה, יכולת להשתלב היטב בעבודת צוות וכישורי תקשורת טובים.

הנה דוגמאות לרמות שכר המוצעות לגיאולוגים:

  • משרת גיאולוג (עיסוק בגיאולוגיה), 190 שעות עבודה בחודש, מיועדת לבעלי תואר ראשון, עם ניסיון של שנה אחת – גובה השכר הוא 14,000 ₪ בחודש.

  • משרת גיאולוג (עיסוק בגיאולוגיה), 190 שעות עבודה בחודש, מיועדת לבעלי תואר ראשון, עם ניסיון של 3 שנים – גובה השכר הוא 17,000 ₪ בחודש.

  • משרת גיאולוג (עיסוק בתמיכה וייעוץ גאולוגים בקידוחי נפט בשטח ובמשרד), 250 שעות עבודה בחודש, מיועדת לבעלי תואר שני, עם 5 שנות ניסיון – גובה השכר הוא 30,000 ₪ בחודש.

דוגמאות למחקרים בתחום הגיאולוגיה

כחוקרים לעתיד, תעמדו בתוך שדה מחקר ענק שפשוט ממתין להיחקר. הנה תיאור של שניים מהמחקרים האחרונים בתחום הגיאולוגיה:

  • מחקר, שפורסם ב-2022, עוסק באבולוציה של מסוע הפחמן הטקטוני של כדור הארץ.

    לפי החוקרים, עמוק מתחת לאוקיינוסים חבוי מסוע פחמן (Carbon conveyor belt), המונע על ידי טקטוניקת הלוחות. עד כה, התבססה הבנת תפקודו המודרני של המסוע על תצפיות ישירות, אלא שכימות ההִשְׁתַּנּוּת שלו לאורך זמן לא היה משביע רצון. במחקר החדש, נעשה שימוש במודלים תרמודינמיים שנועדו לסייע לחוקרים לשחזר מאגרי פחמן של לוחות אוקיינוסים ולערוך מעקב אחר גורלו של פחמן מופחת. לפי המחקר:

  • בעידן המזוזואיקון (Mesozoic),לפני 250 עד 66 מיליוני שנים, היה לתהליכי טקטוניקת הלוחות תפקיד מרכזי בהנעת שינויי האקלים. ההתקררות בתקופת הטריאס – היורה (Triassic–Jurassic) נמצאה בהתאמה עם הפחתה (subduction) של שחרור הגז מכדור הארץ המוצק.

  • את תנאי החממה בתקופת הקרטיקון (Cretaceous) ניתן לקשר להכפלת שחרור הגזים, המונעת על ידי מהירות גבוהה של טקטוניקת הלוחות.

    יתכן שהקישור של ׳הפחתת זרימת העל של פחמן׳ (Subduction: תופעה גיאולוגית שבה מפגש בין שני לוחות טקטוניים עלול לגרום להתפרצות געשית או לרעידת אדמה), למעטפת התת-יבשתית, עוררה את היווצרות היהלומים בצפון אמריקה.
  • בעידן הקנוזואיקון (Cenozoic), האטת ההתפשטות של קרקעית הים בעקבות התנגשויות של יבשות, הפחיתה את שחרור הגזים המונעת טקטונית, בעוד שמשקעי פחמן במעמקי הים, הופיעו כשקע הפחמן הגדול ביותר של כדור הארץ.

ההפחתה (Subduction) ותהליך הפירוק שגורם לפליטת גזים נדיפים (Devolatillization) של מאגר פחמן זה מתחת לקשתות וולקניות – הובילו לכך שהליך העלייה הקנוזואיקונית (Cenozoic) בשחרור הגזים מהפחמן שעברו את רכסי אמצע האוקיינוס, הפך למקור הדומיננטי של פליטת פחמן לפני 20 מיליון שנה.

עלייה בפליטת הפחמן של כדור הארץ המוצק, במהלך ההתקררות הקנוזואיקאית (Cenozoic):

  • מחייבת עלייה בסיליקט היבשתי כדי לשאוב פחמן דו חמצני אטמוספרי
  • מאתגרת נופים קודמים
  • ומציבה תנאי גבול למודלים של מחזור פחמן עתידיים
  1. מחקר שנערך ביפן, ב-2020 בנושא: שיפור שיטות הערכה להתנהגות אטמוספרית של חומרים מסוכנים, על ידי ניתוח מקיף של נתוני תאונות גרעיניות.

המטרות העיקריות של מחקר זה היו:

  • איסוף נתונים אטמוספריים הלוכדים את התנהגות ענן העשן המיתמר, בשלב מוקדם מאוד של תאונת תחנת הכוח הגרעינית בפוקושימה.
  • הערכת מודלים מתקדמים של תחבורה אטמוספרית בעולם, על ידי קיום פרויקטים בינלאומיים להשוואת מודלים (MIPs).
  • הצעת אב טיפוס של ערכה לשימוש במודלים של תחבורה אטמוספרית, כצעדי נגד בעת חירום גרעינית.


אתגרים מחקריים

אין ספק ששדה המחקר מציב בפני החוקרים אתגרי מחקר רבים ומגוונים, כמו למשל האתגר להרחיב את רשתות התצפית הגלובליות וארכיוני הנתונים. אתגר זה מתמקד בקידום, בפיתוח ובשילוב של אוסף מערכות התצפית וארכיוני הנתונים, אשר נדרשים כדי לנהל היבטים גלובליים ואזוריים, לרבות, ניהול השינויים הסביבתיים.

תצפיות, או במילים אחרות נתונים, הן המרכיב המכריע הראשון שעליו מתבסס המחקר. לכן, איסוף וקידום תצפיות חייב להיות בבסיסו של כל אתגר מחקרי גדול. יצירת דור חדשני של תצפיות – משולב, מתואם ושימושי – הוא אפוא האתגר הראשון של מומחים בגיאולוגיה ובמדעי כדור הארץ.

אולי יעניין אותך גם?

תואר ראשון במדעי הסביבה

רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות תוכנית הלימודים לתואר הראשון במדעי הסביבה, לצד היותה תוכנית לימודים מצוינת, היא

להמשך קריאה »

לימודי איכות הסביבה

רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות תמיד חלמתם על קריירה גלובלית שבה תוכלו לחולל שינוי אמיתי בעולם? האם

להמשך קריאה »

מעוניינים בשיחת ייעוץ חינם?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן