מדעי הסביבה

רוצים שיחת ייעוץ חינם?
השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות

ולימודי הסביבה עוסקים בסביבה הטבעית, בסביבה הבנויה וביחסים ביניהם. נושאים אלה מעניינים אתכם? טוב שבאתם, הגעתם למקום הנכון!

האתר שלנו מיועד לאנשים המחפשים לימודים הקשורים לכדור הארץ שלנו, בין אם זה תואר ראשון במדעי הסביבה, תואר ראשון במדעי כדור הארץ או תואר ראשון בקיימות. במיוחד עבורכם, אספנו תחת קורת גג אחת, את כל המידע הנדרש לבחירה מושכלת במסלול לימודים הקשור לחיים שלנו פה, על פני האדמה, ומתאים לתשוקות, לתחומי העניין ולקריירה שתרצו לפתח.

האם כדאי ללמוד מדעי הסביבה?

כדי לענות על שאלה, זו הבה נבדוק את כדאיותם של לימודים אלה מ-3 בחינות:

היכולת למצוא תעסוקה

ובכן, לפי הערכות סטטיסטיות, עד שנת 2030 יגדלו הזדמנויות התעסוקה במדעי הסביבה ב-8%. אחרי הכול, ללא סביבה בריאה, גם הפיזיקה, הכלכלה, הרפואה, ההנדסה והחינוך, לא היו בנמצא! פשוט בגלל שהאנושות לא הייתה קיימת.

במהלך 40 השנים האחרונות, גדל קצב ההתחממות הגלובלית יותר מפי שניים מכפי שהיה
בין השנים 1880 ל-1981. במציאות שכזאת, העולם זקוק לאנשים שיוכלו ללמוד את הסביבה
ולהבטיח שהיא תישאר בריאה לכולם ובכול מקום.

היכולת להשפיע ולפעול לטובת הדורות הבאים

אנחנו מתמודדים היום עם אתגרים רבים יותר מאי פעם בעבר, כדי לוודא שכדור הארץ יישאר מקום ראוי לחיים עבור הדורות הבאים. ככול שהאוכלוסייה שלנו הולכת וגדלה, גם בעיות הסביבה הופכות לדוחקות יותר וכבר היום נדרשים פתרונות ושינויים דרסטיים יותר.

החדשות הטובות הן שיש לכם הזדמנות להשתתף במאמץ. בין אם תתמחו במדעי הסביבה כדי להתמודד עם כמה מהבעיות הללו, ובין אם תלמדו כדי להכיר את הנושאים המרכזיים אליהם יש להפנות את זרקור המודעות – הכול יכול לעזור במשימה חשובה זאת.

כאזרחי כדור הארץ, מוטלת על כולנו האחריות לשמור על הפלנטה שלנו נקיה, בריאה ויפה!

 

לאילו סוגי משרות אוכל להתקבל?

תפקידי מפתח במגזר הפרטי, משרדי הייטק, יזמות, יועצים עסקיים וכו'

מגוון תפקידים בחברות לאנרגיה סולארית

תפקידים מרכזיים בתחום הבינה המלאכותית

תפקידים בכירים במגזר המדיני

האמירה ׳הנוער של היום הוא העתיד של מחר׳, מתחברת היטב למצבה העגום של הסביבה. באמצעות התשוקה והידע שתרכשו בלימודי מדעי הסביבה, תוכלו לנהל קריירה מרתקת, שתעזור לשנות את הנזק הסביבתי שנגרם לכוכב שלנו במשך שנים רבות.

רוצים לדעת איזה עתיד תעסוקתי צפוי לכם בתום הלימודים?

בואו נציץ לכמה מהתפקידים שממלאים היום בוגרי לימודים סביבתיים, שהשתלבו במסגרות עבודה שונות (בין אם במשרד ממשלתי, בארגון ציבורי, בעמותה ללא מטרות רווח או בעסק פרטי), ומנהלים היום קריירה מרתקת, משפיעה ומשתלמת:

  • יועץ איכות הסביבה בחברת הנדסה
  • עמותות העוסקת בחקר הים התיכון
  • תפקידי מפתח בחברות לאנרגיה סולארית
  • משרות בכירות במשרדי יזמות
  • דוקטורנט, אנליסט סביבתי בחברה לייעוץ כלכלי סביבתי
  • תואר שני באיכות הסביבה – כימיה אטמוספרית
  • אחראית מצאי פליטות תעשייה ארצי, מערך ניטור אוויר במשרד להגנת הסביבה

 

 

בוגרים מספרים

תואר ראשון במדעי הסביבה נתן לי את כל הכלים האפשריים למצוא עבודה במגזר הפרטי והמדיני כאחד. לאחר סיום התואר התקבלתי לעבודה בחברת הייטק כרכז קיימות ובכך משפיעה על הסביבה ומשלבת קריירה בתחום שאני אוהבת

בזכות התואר במדעי הסביבה הצלחתי למצוא עבודה בחברת יזמות נדל"ן לבנייה ירוקה. החברה אמונה על פיתוח מקצועי של ידע וכלים בעולמות הבנייה הירוקה.

למה כדאי לשקול קריירה במדעי הסביבה?

ישנן סיבות רבות בגללן כדאי לכם לבחור בקריירה במדעי הסביבה, הנה כמה מהן:

אתם משנים את העולם לטובה! יש סיבה טובה מזו? מדעני סביבה ואנשי מקצוע אחרים בתחום, עושים הרבה יותר מאשר רק להרוויח משכורת. הם תורמים להגנת העולם עבור הדורות הבאים.

אתם אלופי המדע והסביבה! קולות רמים עשויים להטביע קולות מתונים. אבל למדען הסביבתי יש יכולת להביא לשולחן הדיונים נתונים בדוקים ומוצקים.

אתם אנליטיים, מאורגנים היטב ונהנים להוביל את הצוות! כדי לשרת כמקצוענים סביבתיים עליכם להיות מנהיגים, וזו בדיוק העבודה המספקת והמשמעותית שתזכו לעשות.

תחזית התעסוקה שלכם נהדרת! מצד אחד, התחום הסביבתי צפוי לגדול מדי שנה ב-8 אחוזים, מצד שני, כל העולם זקוק לאנשי מקצוע בתחום הסביבה. לכן, יהיו לכם הזדמנויות לעבוד במגוון משרות הקשורות להגנה על הסביבה.

המשכורת הממוצעת טובה למדי! במדעני סביבה אתם יכולים לצפות להרוויח משכורת מעל לממוצע, שרק תלך ותגדל עם הניסיון וההשכלה שתצברו בשנים הבאות.

נושאי המחקר העיקריים בתחום מדעי הסביבה

אם עיסוק במחקר הוא התשוקה שלכם, כבוגרי מדעי הסביבה יהיו לכם הזדמנויות לעסוק במחקרים מרתקים, במיוחד אם תמשיכו ותשיגו תארים מתקדמים יותר. הנה כמה מהנושאים המעניינים ביותר בתחום מדעי הסביבה, שיכולים להפוך למחקר או לקריירה שלכם:

 

מה שבטוח זה שתמיד תהיה לנו סביבה. השאלה היא אם זו תהיה סביבה שאנחנו באמת יכולים לחיות בה. מדענים החוקרים את שינויי האקלים מתמודדים לעתים קרובות עם קרב שנראה חסר סיכוי. לא משנה מה יהיה התפקיד הספציפי שלכם, היום, יותר ויותר משרות מחפשות אנשי מקצוע להתמודדות עם שינויי האקלים.

עליית הטמפרטורה גוררת אחריה שריפות רבות יותר מאי פעם. לכן, חשוב להבין כיצד פורצות השריפות באופן טבעי, כיצד הן בוערות וכיצד הן עשויות להתרחש בעתיד.

פיתוח עתיד ירוק באמת, פירושו התמודדות גם עם המחיר שגובה האנרגיה המתחדשת. למשל, אנרגיית הרוח שפוגעת בציפורים ובמינים אחרים הנמצאים בסכנת הכחדה.

יש ללמוד ולהבין את השפעותיו של האזור האורבני על החיים, שיכול להתחמם מאוד בקיץ, בגלל חוסר איזון בתכנון העירוני ובחלוקת השטחים הירוקים. השאלות בתחום זה הן, למשל, כמה קרקע יש לייעד כשטח ירוק בסביבה אורבנית? או איך למנוע בגשמים הבאים חדירת זיהומים מהכבישים לנחלים ולים הפוגעים גם בדגיגים?

אולי לא חשבתם על רעש ואור כמזהמים, אבל הם כאלה. מדובר בתחום מתפתח שבו החוקרים מנסים להבין כיצד יכולה סביבה רועשת ומוארת להשפיע על האורגניזמים החיים בתוכה. השאלות בתחום זה הן, לדוגמה: כיצד מבלבלים אורות העיר את הציפורים הנודדות? כיצד משפיע הרעש של שדה התעופה על חיות הבר הסמוכות?

איפה אפשר ללמוד מדעי כדור הארץ?

המכללה האקדמית הדסה

המכללה האקדמית הדסה

השאירו פרטים ויחזרו אליכם בהקדם מהמכללה האקדמית הדסה.

המרכז האקדמי רופין

השאירו פרטים ויחזרו אליכם בהקדם מהמרכז האקדמי רופין.

המכללה האקדמית תל-חי

המכללה האקדמית תל-חי

השאירו פרטים ויחזרו אליכם בהקדם מהמכללה האקדמית תל-חי

האוניברסיטה העברית בירושלים

השאירו פרטים ויחזרו אליכם בהקדם מהאוניברסיטה העברית בירושלים.

המכללה האקדמית בית ברל

השאירו פרטים ויחזרו אליכם בהקדם מהמכללה האקדמית בית ברל.

רוצים שיחת ייעוץ חינם?
השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות

הזדמנויות לפתח קריירה מעניינת

מדעי הסביבה הם הזדמנות ללמוד ולחקור כמה מהנושאים המעניינים ביותר בתחום זה. לדוגמה:

צדק סביבתי

סוף סוף העולם מתעורר ומתחיל להכיר בכך שלאנשים ולאוכלוסיות מודרות, חסר משהו שרבים מאיתנו לוקחים כמובן מאליו והוא, סביבה בריאה. לא לכל בני האדם בעולם יש גישה למי שתיה נקיים, לאדמה טובה, לאוויר נקי ולשטחים ירוקים. וללא הדברים הללו, כולנו לא נוכל לחיות את חיינו במלוא הפוטנציאל שלהם.

נכון להיום, מחקרים רבים התמקדו בכימות היקף הבעיות הללו. למשל:

  • כמה אנשים הושפעו ממשבר המים בפלינט (במישיגן ארה״ב).
  • מה קורה לאלמנות של כורי האורניום בנאבאחו (השבט האינדיאני בדרום-מערב ארה״ב)?

תיעוד ההשפעות הללו מאפשר לאנשי הסביבה לשנס מותניים ולעבוד יחדיו לקראת פתרון שוויוני המשלב בין מדע הסביבה לבין סוציולוגיה.

ביולוג שימור

לפי נתוני קרן חיות הבר העולמית (The World Wildlife Fund), מדי שנה נכחדים בין 200 ל-2000 מינים. תהליך זה מתרחש כנראה באופן טבעי, אלא שבני האדם העלו את שיעורי ההכחדה לרמות גבוהות מאוד, באופן חריג. המערכות האקולוגיות שלנו תלויות במגוון הביולוגי, וכדי לשמור על סביבה בריאה, חשוב למנוע היעלמות של בעלי חיים.

אנשים, שהתגייסו לקרב על השימור, מוצאים את עצמם לרוב בצד המפסיד. ולמרות שמצב זה עשוי לרפות את הידיים, זה לא אומר שצריך להפסיק לפעול. עדיין, יש פעילויות רבות שנוכל לקחת על עצמנו כדי להגן על מינים בסכנת הכחדה, כאשר הצעד הראשון להצלתם נעוץ בהבנה מעמיקה יותר של המינים הללו.

לימנולוגיה – Limnology

מדענים החוקרים את האוקיינוסים נקראים אוקיאנוגרפים, אבל איך נקראים אלה שחוקרים מים מתוקים? ובכן, אלה נקראים לימנולוגים והם ממלאים תפקיד מכריע בניסיון להבין ולהפחית את השפעות האדם על נהרות, אגמים ואדמות ביצה.

מכיוון שמקווי מים מתוקים קטנים בהרבה מהאוקיינוסים, הם עלולים להיות רגישים יותר לתקלות. למשל, אם משאית תשליך דשן לאוקיינוס, הדשן כמעט לא ישפיע על החיים באוקיינוס הרחב, אבל אם הדשן יושלך באגם, הוא עלול לגרום לצמיחת יתר של אצות שיחנקו כל יצור חי אחר במים.

למי מתאים ללמוד תואר ראשון במדעי הסביבה?

כדי לדעת אם לימודים אלה מתאימים לכם, נראה כי בדיקה מהירה של תוכניות לימודים ותנאי קבלה למדעי הסביבה במוסדות השונים, תיתן לכם מענה מקיף. אלא שבכך לא די. הלימודים צריכים להתאים לא רק ליכולת השכלית שלכם אלא גם לנטיות ליבכם.

למעשה, אם התשוקה שלכם היא ליצור סביבה בת קיימא ובריאה יותר לדורות הבאים, כנראה שלימודי איכות הסביבה או קיימות, עשוי להתאים לכם.

האתגרים הסביבתיים נמצאים מסביבנו: שינויי אקלים, אובדן המגוון הביולוגי, הרס בתי הגידול, דלדול אספקת מי התהום, חדירת מינים זרים, זיהום סביבתי, סילוק פסולת מוצקה ופינוי מי ביוב ודלדול שכבת האוזון. כל אלה מהווים איום על המערכות האקולוגיות של היערות, האוקיינוסים והימים, הישובים הכפריים והאורבניים. תואר ראשון באיכות הסביבה יאפשר לכם לעסוק במציאת פתרונות לנושאים סביבתיים שייצרו השפעה חיובית על איכות החיים, מבלי לאיים על משאבי הטבע שלנו.

מסלול מדעי הסביבה יעניק לכם את הידע, המיומנויות והכלים האנליטיים הדרושים להתמודדות עם האתגרים הסביבתיים בכמה רמות:

    • המקומית
    • האזורית
    • והבינלאומית

מהם תנאי הקבלה למדעי הסביבה?

לדוגמה, תנאי קבלה למדעי הסביבה שמציבה המכללה האקדמית הדסה ירושלים:

תנאי הקבלה מחושבים לפי ממוצע הבגרות או המכינה במדעי הטבע.

  • ממוצע בגרות משוקלל 100 לפחות
    • ובנוסף ציון במתמטיקה: מינימום 70 ב-5 יח״ל או מינימום 80 ב-4 יח״ל.
    • מעבר בראיון קבלה מקוון
  • או ממוצע בגרות משוקלל 95 לפחות
  • ובנוסף ציון במתמטיקה: מינימום 70 ב-5 יח״ל או מינימום 80 ב-4 יח״ל. ומקצוע מדעי נוסף מבין המקצועות: כימיה, ביולוגיה או פיזיקה ברמת 5 יח״ל ובציון מעל 80
  • מעבר ראיון קבלה מקוון

 

אם ממוצע ציוני הבגרות שלכם לא עונה על דרישות הקבלה, תוכלו להתקדם לפי ציון מתאם:

  • ציון מתאם – שילוב ממוצע משוקלל של ציוני הבגרות/המכינה עם ציון המבחן הפסיכומטרי, או ציון מבחן ההתאמה (ת.י.ל).
  • ציון מתאם 500 ומעלה ומעבר ראיון קבלה מקוון בהצלחה
  • ציון מתאם מעל ל-680 – מזכה במלגת הצטיינות
  • ציון מתאם נמוך מ-500 – מצריך פנייה לצוות הייעוץ וההכוון של המכללה.

תנאי קבלה מתייחסים גם לידע באנגלית, כך שאם לא נבחנתם במבחן הפסיכומטרי, יהיה עליכם לעבור מבחן לקביעת רמת האנגלית (מבחן אמי״ר או מבחן אמיר״ם).

מה לומדים במדעי הסביבה?

תכנית הלימודים במדעי הסביבה נועדה לתת מענה לאתגרים הקשורים ליכולת שלנו לשמור על הטבע והסביבה. לפיכך: הלימודים במסלול זה משלבים ידע במספר תחומים, שיוכלו לסייע למחקר מדעי לשמירה על סביבה בת קיימא, וביניהם:

  • אקולוגיה
  • ביולוגיה
  • פיזיקה
  • כימיה
  • משפט וחקיקה
  • תכנון וניהול ממשקים


בשנה א׳ הלימודים מתמקדים בקורסי חובה בסיסיים, כמו: מתמטיקה, כימיה, ביולוגיה ופיזיקה, יחד עם קורסים ראשוניים בנושאי סביבה.

בשנה ב׳ הלימודים מתעמקים במקצועות הליבה, כמו: גיאולוגיה, מדעי הקרקע, כימיה סביבתית של המים, כלכלה סביבתית, מיקרוביולוגיה, אנרגיה וסביבה.

בשנה ג׳ הלימודים מציעים התמחות בנושאים ספציפיים, כמו למשל: מערכות מידע גאוגרפיות (GIS), ניהול חומרים מסוכנים, טכנולוגיות טיפול במים ואקולוגיה כמותית.

איפה הכי כדאי ללמוד מדעי הסביבה?

לא משנה אם אתם רוצים ללמוד תואר ראשון במדעי כדור הארץ או בלימודי קיימות, בשלב הראשון, התחילו לבחון את האוניברסיטה הקרובה למקום המגורים שלכם, ואז את המכללות המרוחקות יותר. כל מוסד אקדמי מציע קורסים מיוחדים לו. לכן, ככול שתחקרו ותבדקו יותר לעומק, כך יגדל הסיכוי שתמצאו את הנושאים שהכי מעניינים אתכם והכי מתאימים ולקריירה העתידית שלכם.

למשל, המכללה האקדמית הדסה בנתה תכנית לימודים במדעי הסביבה אשר מציעה לכם שילוב בין מקצוע נדרש המשפיע על סביבת המחייה שלנו לבין שליחות חברתית.

במהלך הבדיקה כדאי לשים דגש על כמה פרמטרים, כמו:

סגל הפקולטה

הפרופסורים והיועצים בפקולטה שבחרתם אמורים להיות אנשים המחויבים להצלחה שלכם, לפחות כמוכם. בזמן שאתם בוחנים את המוסד האקדמי, נסו לקבוע פגישה עם אחד המרצים במחלקה למדעי הסביבה. כך תוכלו לקבל:

  • מידע נוסף על הלימודים עצמם
  • מידע על סגנון ההוראה
  • מידע על הציפיות העיקריות של המורים מהסטודנטים
  • ופרטים לגבי אפשרויות הייעוץ לסטודנטים שמציע המוסד האקדמי

גישה למעבדות ולמתקנים

יש הסבורים שאוניברסיטה גדולה, עם כל מתקני המחקר שלה, היא הבחירה הטובה ביותר לאנשים המחפשים לימודים בתחום מדעי, כמו מדעי כדור הארץ או מדעי הסביבה.

עם זאת, מכללות קטנות יותר בגודלן יכולות להציע לסטודנטים לתואר ראשון או לתואר שני במדעי איכות הסביבה:

  • גישה נוחה ורבה יותר למעבדות ולמתקנים
  • גישה רבה יותר להזדמנויות למידה מעשית, שיכשירו את הלומדים לשליחות החברתית הטמונה במקצוע זה
  • גישה רבה יותר ליצירת קשרים מקצועיים ולקבלת תשומת לב אישית
רוצים שיחת ייעוץ חינם?
השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות

מהן אפשרויות התעסוקה?

אם אתם תוהים: ׳מה אוכל לעשות עם תואר ראשון באיכות הסביבה או עם לימודי קיימות?׳, אנחנו כאן כדי לענות על כל השאלות הללו.

ובכן, אפשרויות תעסוקה בלימודי איכות הסביבה יכולות ללכת לכיוונים רבים ולהציע לכם מגוון אפשרויות קריירה, למשל:

  • דיגום וניטור אוויר
  • איתור וזיהוי מפגעים סביבתיים המהווים סכנה לבריאות האדם ולאיכות החיים במערכות אקולוגיות.
  • הכנת תוכניות לבקרת מפגעים סביבתיים שונים.
  • יועץ סביבתי
  • מומחה ליחסי ציבור לארגון סביבתי
  • מהנדס סביבה
  • מנתח מדיניות סביבתית


הבוגרים יכולים להשתלב בסביבות עבודה רבות, כגון:

  • מפעלי תעשייה ומפעלי הייטק
  • מעבדות במכוני מחקר ופיתוח
  • בתי חולים
  • משרדי ייעוץ
  • משרדים ממשלתיים ועירוניים, האחראיים על הבריאות ועל הגנת איכות הסביבה.
  • ארגונים ירוקים, כמו ׳החברה להגנת הטבע׳ או ׳אדם, טבע ודין׳.

 

בעלי תואר מתקדם, כמו תואר שני באיכות הסביבה או תואר שני בקיימות, יכולים להגיש מועמדות לקריירות דומות לבעלי תואר ראשון, אם כי תפקידים אלה כרוכים, בדרך כלל, בדרישה לרמת מומחיות רבה יותר ואחריות גבוהה יותר.

כמה מרוויחים בוגרי התואר במדעי הסביבה?

אפשרויות השכר לבוגרי מדעי הסביבה נעות בין כ-5,800 ₪ לחודש למתחילים, לבין 12,000 ₪ לחודש לוותיקים יותר, תלוי במהות התפקיד ותחומי האחריות, ותלוי בניסיון ובוותק.

האם כדאי להמשיך לתואר שני במדעי הסביבה?

תואר שני במדעי הסביבה יעניק לכם ידע מעמיק יותר הנדרש לשמירה על הסביבה שלנו. תוכלו להתמקד בתחומי סביבה שונים, וליהנות מתחום שבו הדרישה למדענים סביבתיים הוא רב.

יש היום ביקוש רב למדענים סביבתיים בתפקידים הדורשים מומחיות ואחריות ברמות גבוהות יותר, כמו:

  • ניטור איכות הסביבה
  • פירוש ההשפעה של פעולות אנושיות על מערכות אקולוגיות
  • פיתוח אסטרטגיות לשיקום מערכות אקולוגיות שהתדרדרו וניזוקו

 

בנוסף, תוכלו לפתח קריירה במגזרים השונים:

  • במגזר הציבורי: השתלבות בעבודה במשרדים ממשלתיים, אזוריים ולאומיים
  • במגזר הפרטי: השתלבות בעבודה בתעשייה, בארגוני מו״פ, ייעוץ סביבתי, עיתונאות סביבתית, חינוך ופיתוח חברתי.

אולי יעניין אותך גם?

לימודי קיימות

רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות מתעניינים בתואר ראשון בקיימות? אתם במקום הנכון! איך אנחנו יודעים? פשוט מאוד!

להמשך קריאה »

מדעי איכות הסביבה

רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות אם אתם מחפשים קריירה שבה תוכלו להשפיע על החיים של כולנו על

להמשך קריאה »

לימודי גיאולוגיה

רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות בגדול, גיאולוגיה עוסקת בחקר כדור הארץ וכוכבי לכת אחרים, ירחים וגופים פלנטריים

להמשך קריאה »

מעוניינים בשיחת ייעוץ חינם?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן