תואר ראשון במדעי הסביבה

רוצים שיחת ייעוץ חינם?
השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות

תוכנית הלימודים לתואר הראשון במדעי הסביבה, לצד היותה תוכנית לימודים מצוינת, היא גם אחד התחומים החשובים ביותר לעתידו של כדור הארץ שלנו. אחרי הכול, על מדעני הסביבה מוטל תפקיד מכריע הכולל התמודדות עם נזקי הסביבה, מניעת נזקים אלה ושמירה על השליטה בהם.

אם לימודים אלה מעניינים גם אתכם, אלה כבר חדשות משמחות, חוץ מזה, הגעתם למקום הנכון!

במאמר זה תוכלו למצוא את כל מה שחשוב לדעת על מדעי הסביבה. זאת ועוד, בלחיצת עכבר תוכלו לקבל גם מידע מקיף על תחומי לימוד דומים אחרים, כמו תואר ראשון במדעי כדור הארץ, תואר ראשון בגיאולוגיה או תואר ראשון בקיימות.

למעשה, באתר שלנו כינסנו עבורכם את כל האינפורמציה החשובה לאלה מבינכם, שהחיים על פני כדור הארץ מדאיגים אותם, והם מוכנים להירתם למען שמירה על הפלנטה שלנו – הן למען החי והצומח הנוכחיים והן למען הדורות הבאים.

מהם מדעי הסביבה?

תחום מדעי הסביבה הוא נושא ׳בין-תחומי׳ המשלב מיומנויות וידע מתחומים רבים ושונים. תחום זה חוקר היבטים רבים במגוון מקצועות כמו: ביולוגיה, כימיה, פיזיקה, גיאוגרפיה, מדעי כדור הארץ והים וגם מדעי החברה. הרעיון שעומד מאחורי מדעי הסביבה הוא שילוב של נקודות מבט מרובות ונתונים ממקורות שונות, על מנת לבנות הבנה מלאה יותר של סביבות טבעיות ואנושיות.

רוב הנושאים העיוניים במדעי הסביבה (בדומה לנושאים הנלמדים גם בלימודי גיאולוגיה או בלימודי קיימות), משולבים בעבודות שטח אשר כוללות סיורים בסביבה, במטרה להעניק לסטודנטים הזדמנות לחוות בתי גידול, תצורות קרקע ועוד.

בנוסף, הלימודים בתואר ראשון במדעי הסביבה כוללים גם שעות לימוד במעבדה, המכשירות את הסטודנטים לביצוע סוגים שונים של בדיקות, מחקרים וניתוחים. לעתים קרובות, סטודנטים במדעי הסביבה לוקחים על עצמם גם עבודות התנדבותיות הקשורות לסביבה. התנדבויות אלה מספקות ניסיון רב ערך, כהכנה לקריירות העתידיות שעשויות להיות מנת חלקם בתחום מדעי הסביבה.

בוגרים מספרים

חיפשתי לימודים שבאמצעותם אוכל למצוא עבודה עם משמעות אמיתית ומספקת. ידעתי שלא אשרוד בעבודות שגרתיות בהם אנחנו רק בורג קטן מהמכלול הכגדול. כיום אני עוסק בניהול אסטרטגי בחברת אנרגיה סולארית ואחראי על תהליכים ברי השלכה עצומה על העתיד של כולנו.

בחרתי ללמוד מדעי הסביבה כי ידעתי שמדובר בתחום בעל עוצמה מטורפת ובאמצעותו אוכל להשתלב בתפקידים שיעזור לי לפתח עתיד במדינת ישראל. לקראת סוף התואר התקבלתי לעבודה בחברה לליווי פרויקטים בבניה בהיבטי סביבה : חוקים ותקנות, קרקעות מזוהמות, איכות אוויר ועוד.

מצאתי עבודה מאתגרת, מעניינת ומעצימה! יש לי את הזכות להעביר הלאה את כל מה שאני יודעת על איכות הסביבה ולעודד רבים להמשיך בדרך החיים הזו.

לאילו סוגי משרות אוכל להתקבל?

תפקידי מפתח במגזר הפרטי, משרדי הייטק, יזמות, יועצים עסקיים וכו'

מגוון תפקידים בחברות לאנרגיה סולארית

תפקידים מרכזיים בתחום הבינה המלאכותית

תפקידים בכירים במגזר המדיני

רוצים שיחת ייעוץ חינם?
השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות

מהם כיווני הקריירה ואפשרויות התעסוקה?

הלימודים בתואר הראשון יקנו לכם את הידע והכלים הנחוצים להכשרה שלכם כאנשי מקצוע ברמה האקדמית והיישומית כאחת. המטרה של תוכנית הלימודים היא לוודא שתוכלו לפתח קריירה בתחומים הדורשים, בין השאר:

  • מיומנויות גבוהות לאיתור ולזיהוי מפגעים סביבתיים, שעלולים לפגוע במערכות אקולוגיות, בבריאות האדם ובאיכות החיים בכלל.
  • כישורים מוכחים להכנת תוכניות לבקרת מפגעים סביבתיים ולמניעתן, אשר כוללות:
    • עדכון תקנים סביבתיים
    • אכיפת תקנים סביבתיים

המיומנויות הנפוצות שסטודנטים במדעי הסביבה רוכשים במהלך התואר הראשון, כוללות:

  • חישוב וניתוח נתונים
  • כישורי IT כלליים
  • מיומנויות מחקר כלליות, כולל שימוש בספרות מדעית
  • כישורי מעבדה ועבודת שטח
  • יכולת הצגת ממצאים באופן ברור ומשכנע
  • מודעות למגוון נושאים סביבתיים
  • יכולת גישה לנושאים ממגוון נקודות מבט
  • יכולת לעבודת צוות
  • ניהול עצמי, כולל תכנון ועמידה בלוחות זמנים
  • יכולת הערכה ביקורתית
  • תקשורת יעילה ומקצועית, בעל פה ובכתב

לאלה המבקשים לימודים מתקדמים, תוכלו להירשם לתואר שני באיכות הסביבה, ובכך להעמיק את המומחיות והידע שלכם, ולהרחיב את אפשרויות הקריירה שלכם גם לתחומי ההוראה האקדמית והמחקר המדעי.

כמה מרוויחים בוגרי התואר במדעי הסביבה?

כמו בכול מקצוע אחר, רמת השכר תלויה במספר פרמטרים וביניהם הכישורים והמיומנויות שלכם, כמו: כישורי ביטוי בכתב ובעל פה, ויכולת לשתף פעולה ולנהל מערכות יחסים חיוביות בסביבת העבודה.

הנתונים המפורסמים לגבי אפשרויות השכר לבוגרי מדעי הסביבה מלמדים שהשכר ההתחלתי שלכם עשוי להיות כ-9,200 ₪, ולאחר שלוש שנות ותק הוא עשוי לעלות לסכום של 11,800 ₪.

איפה הכי כדאי ללמוד מדעי הסביבה?

מומלץ לחפש מוסד אקדמי שמציע ללומדים שפע של הזדמנויות למחקר עצמאי ולהתמחויות ואפילו תעודת הוראה.

כדאי לחפש מוסד שבו חלק מחוויית הלימודים מתרחש מחוץ לכיתה, באזור שבו ממוקמת האוניברסיטה. למשל, לימודי גיאולוגיה ומדעי הסביבה באוניברסיטת בן גוריון, כוללים ימי סיור שמאפשרים לסטודנטים ללמוד מקרוב תופעות גיאולוגיות בנגב, שהופכות את הסביבה למעבדת הלימוד הטבעית, הטובה בעולם, ומציעה לסטודנטים יתרון אדיר. בנוסף, המחלקה מקיימת גם סיורים סביבתיים הכרוכים בהפלגות וצלילות, להכרת מפרץ אילת והים התיכון.

מוסד אקדמי שמציע ימי סיור לימודיים, מאפשר לסטודנטים ללמוד ממקור ראשון:

  • על משאבי הטבע והאתגרים האקולוגיים באזור הלימודים,
  • על יוזמות הקיימות במוסד האקדמי ומחוצה לו, כמו מערכות חימום גיאותרמיות, מערכות פאנלים סולאריים
  • או על פעולות שונות הננקטות באזור, לשימור הנוף הטבעי.

כדאי לחפש מוסד אקדמי שהשכיל ליצור קשרים וחיבורים עם משאבים חיצוניים. לדוגמה, המכללה האקדמית הדסה מציעה בתוכנית הלימודים של התואר הראשון:

  • אשכול לימודים ייחודי לחדשנות וליזמות סביבתית. במסגרת תוכנית זו תיערך סדרה של הרצאות אורח של יזמים בתחום הסביבה. חלק מהיזמים יגיעו להתארח בחוג למדעי הסביבה וישתפו את הסטודנטים בדרך המקצועית שעברו כיזמים.
  • חיבורים חיצוניים לטובת פרויקט הגמר – אשר מסייעים לסטודנטים להשתלב במחקר יישומי ובעבודה מול הרשויות השונות (כמו המשרד להגנת הסביבה, איגודי ערים או רשויות מקומיות), ומול התעשיות השונות (כמו מכון וולקני, אינטל או משרדי ייעוץ פרטיים).

כדאי לחפש מוסד אקדמי שמציע גם מסלול לתעודת הוראה. זה יפתח בפניכם אופק תעסוקתי נוסף. המכללה האקדמית הדסה מציעה מסלול הוראה לסטודנטים בחוגים המדעיים. המסלול נפתח לפני מספר שנים בשיתוף פעולה עם מכללת דוד ילין ובחסות משרד החינוך. מטרת המסלול היא להכשיר מורים איכותיים בתחום המדעים, שיועסקו במערכת החינוך.

כדי לקבל תעודת הוראה צריך להשתתף ב-2 קורסים נוספים בכול סמסטר, הלקוחים מתוכנית הלימודים של מכללת דוד ילין, אבל מתקיימים במכללת הדסה, ולצבור נקודות זכות לתעודת הוראה. בסיום הלימודים לתואר הראשון צריך לעבור השלמה של שנה נוספת, במכללת דוד ילין.

האם כדאי להמשיך לתואר שני?

אם אתם מתלבטים אם להמשיך לתואר שני במדעי הסביבה כדי להעמיק את הידע שלכם בתחום אצילי זה, אבל לא לגמרי בטוחים בכך, הנה שתי סיבות מובילות בגינן כדאי לעשות זאת.

  • אתם יכולים להציל חיי אדם – מומחים במדעי הסביבה ממלאים תפקיד חשוב בשיפור ובהצלת חיי אדם:
    • מוטלת עליהם האחריות לתכנן מערכות פסולת מים המסייעות בסילוק חיידקים ווירוסים מסוכנים מהמים.
    • הם פועלים באופן פעיל לגילוי אפיקים חדשים יותר, כדי להפוך את העולם ליעיל יותר. לדוגמה, לאחרונה גילו מומחים בתחום הסביבה כי ניתן לשבש הוריקנים באמצעות טורבינות רוח המוצבות בחוף. ניתן גם להשתמש בהן כדי להפחית את נחשולי הסערה ולהאט את מהירות הרוח.
  • אתם יכולים לבחור קריירה מבין מגוון אפשרויות – תואר שני יפתח בפניכם תחומי תעסוקה רבים יותר. יש תעשיות רבות המשפיעות על הסביבה, והשפעות אלה ייצרו תחומים חדשים הדורשים מומחיות מעמיקה יותר בתחום הסביבה, כמו מפעלים לניהול פסולת, מתקני טיפול במים או תעשיות נפט וגז.

דוגמאות לאתגרים חשובים עכשוויים בתחום מדעי הסביבה

  1. הרחבת רשתות התצפית הגלובליות וארכיוני הנתונים – אתגר זה מתמקד בקידום, בפיתוח ובשילוב של אוסף מערכות התצפית וארכיוני הנתונים, הדרושים לניהול היבטים גלובליים ואזוריים, לרבות שינויים סביבתיים.

תצפיות ואיסוף נתונים הם המרכיב המכריע הראשוני שעליו מתבסס כל מחקר. לכן, איסוף וקידום נתונים אלה חייב להיות בבסיסו של כל אתגר סביבתי משמעותי. יצירת דור חדשני, משולב, מתואם ושימושי של תצפיות, הופך למעשה לאתגר הראשון בחשיבותו של מדעי כדור הארץ והסביבה.

  1. שימוש בתצפיות רב-תחומיות וטיפול בהן – אתגר זה מתמקד בחשיבות הניהול (ארגון, אחסון, טיפול) הראוי של התצפיות שנאספו, במיוחד אלה שהן בעלות אופי רב תחומי. זאת, על מנת שיהפכו זמינות לשימוש על ידי הקהילה המדעית. הכמויות העצומות של הנתונים שנאספו בעשורים האחרונים על ידי מדעי כדור הארץ והסביבה, במיוחד אלה שנוגעות לניטור תהליכים וסכנות טבעיות, מנוצלות לרוב, במידה רבה, בדרך מקוטעת, מפוזרת או בנגישות גרועה ולא אחידה. מצב זה מגביל באופן חמור את פיתוח המחקר. שימוש וניצול נכון של נתונים אלו דורשים מדיניות חדשה ותשתיות איסוף, שימור, שיתוף ושימוש, ארוכות טווח והולמות, המבוססות על תיאום בינלאומי ויעיל.

רוצים להרים את הכפפה ולהתמודד עם אתגרים שכאלה? הצטרפו לחוקרי הסביבה המצילים את כדור הארץ!

אולי יעניין אותך גם?

תואר שני במדעי כדור הארץ

תואר שני במדעי כדור הארץ רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות כולנו ראינו פרסומים, ולפעמים חווינו על בשרנו,

קרא עוד »

תואר ראשון בקיימות

רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות התחום הבינתחומי ללימודי קיימות (Sustainability Studies), פותח כמענה לצורך הגובר והולך באוריינות

קרא עוד »

לימודי גיאולוגיה – שכר

רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות גיאולוגיה היא תחום קשור מאוד למדעי כדור הארץ וגיאוגרפיה. תואר בגיאולוגיה פותח

קרא עוד »

תואר שני בקיימות

רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות אם התואר הראשון עזר לכם ליצור שינוי ולמלא תפקיד פעיל במקום העבודה

קרא עוד »

מעוניינים בשיחת ייעוץ חינם?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן