לימודי קיימות

רוצים שיחת ייעוץ חינם?
השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות

מתעניינים בתואר ראשון בקיימות? אתם במקום הנכון!

איך אנחנו יודעים? פשוט מאוד! אם הגעתם לכאן, כנראה שאכפת לכם מאוד מהסביבה ומהשמירה עליה עבור הדורות הבאים! ואתם בטח נלהבים ממגוון רחב של נושאים אקדמיים הקשורים לקיימות, ממדעי הטבע ועד למדעי הרוח.

קלענו בול?

אם כן, בואו ללמוד קיימות (Sustainability), ולהצטרף לשרשרת השליחים העסוקים במלאכת קודש בשמירה על הסביבה ועל הכדור שלנו.

כאן תוכלו למצוא את כל המידע הנדרש כדי לקבל החלטה מושכלת, ולהחליט במידה רבה של בטחון:

  • אם לימודי קיימות אכן מתאימים לשאיפות שלכם.
  • ובאיזה נושא ספציפי, מתוך עושר הנושאים המעסיקים את עולם הקיימות הרב-תחומי, תרצו להתמקד בעתיד.

מהי קיימות?

קיימות עוסקת בתחום רב תחומי המורכב ממדענים, מהנדסים, אנשי חינוך, פעילים חברתיים ואנשי עסקים. מומחים אלה משתמשים במגוון המיומנויות שלהם כדי לקדם את התפתחות הארגון בו הם עובדים באופן המכבד את הסביבה הטבעית.

חברות ועסקים בימינו, הולכים יותר ויותר בעקבות ממשלות המחוקקות תקנות שמטרתן לנסות ולהילחם בשינויי האקלים העולמיים. תכנון עסקי בר קיימא, יכול להתמקד, למשל, בצרכנים הדורשים יותר ויותר מוצרים ושירותים, מוסריים ומודעים לסביבה.

קיימות מייצגת תחום אשר צומח במהירות, ופותח שער להזדמנויות קריירה מרגשות רבות. הלשכה האמריקאית לסטטיסטיקה בתחום העבודה (BLS), צפתה כי מ-2016 ועד 2026, יחול גידול של 11% במספר המשרות במדעי הסביבה. בנוסף, צפויה צמיחה של 13% במשרות הקשורות לתכנון אורבני ולהנדסת סביבה.

מה לומדים בתואר ראשון בקיימות?

לימודי תואר ראשון בקיימות מלמדים את הסטודנטים על מיצוי משאבים ושימוש בהם באופן אחראי. הלימודים מציגים לסטודנטים את תפיסת ה-Stewardship – דַּיָּלוּת. כלומר, התפיסה לפיה אנשי הקיימות הם מעין דיילים המנהלים ודואגים לרווחה של סביבה בת קיימא.

למרות שהקורסים הספציפיים משתנים בין המוסדות האקדמיים, וכל תוכנית לימודים בקיימות שונה מחברתה, בדרך כלל הקורסים מכסים את נושאי הליבה הקשורים לנושאים כגון:

  • מעורבות קהילתית
  • הערכת הקיימות
  • מדיניות וחוקים בקיימות

הסטודנטים מטפחים גם מיומנויות מעשיות, באמצעות הכשרה בשטח והתמחויות שונות.

מוסדות המציעים לימודי קיימות, מספקים הזדמנויות ליצירת מעורבות באמצעות קבוצות בקמפוס ואירועים בחסות המוסד האקדמי. הסטודנטים יכולים גם להשתתף בכנסים, כדי ליצור קשרים עם עמיתים, ללמוד ממומחים, ולבדוק הזדמנויות לקריירה בתום הלימודים.

בוגרים מספרים

התואר בלימודי קיימות פתח בפניי עולם חדש של אתגרים והזדמנויות לצמוח. בסיום התואר התקבלתי למשרת משמעותית בחברת הייטק שבזכותה אני מצליח להשפיע על הטכנולוגיה בישראל ובעולם

המסלול לתואר ראשון בקיימות מחובר באופן ישיר לכל הנעשה בחיי היום יום ובכך אפשר לי תמיד להיות מעודכן ולקבל כלים משמעותיים למציאת עבודה מיד בסיום התואר.

איפה אפשר ללמוד תואר ראשון בקיימות?

המכללה האקדמית הדסה

המכללה האקדמית הדסה

השאירו פרטים ויחזרו אליכם בהקדם מהמכללה האקדמית הדסה.

אוניבסיטת רייכמן

השאירו פרטים ויחזרו אליכם בהקדם מאוניבסיטת רייכמן.

המכללה האקדמית תל-חי

המכללה האקדמית תל-חי

השאירו פרטים ויחזרו אליכם בהקדם מהמכללה האקדמית תל-חי

רוצים שיחת ייעוץ חינם?
השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות

מהם לימודי קיימות?

בלימודי תואר ראשון בקיימות (Sustainability), הסטודנטים לומדים את תיאוריות הליבה ואת המיומנויות המעשיות הדרושות כדי להגיע למשרות ברמת התחלה בתחום, וכדי להמשיך לתואר שני בקיימות.

בלימודי קיימות לומדים כיצד להגן, לשמר ולעשות את השימוש החכם ביותר במשאבי הטבע של כדור הארץ. הסטודנטים במגמה זו טועמים ממגוון רחב של תחומי לימוד אחרים כולל: מדעי הטבע, מדעי החברה ומדעי הרוח. הקורסים הטיפוסיים במגמה זו כוללים: אקולוגיה, אדריכלות נוף, תכנון ערים, כלכלה, אנתרופולוגיה וסוציולוגיה.

בלימודי קיימות, הסטודנטים יכולים להתמקד במגוון נושאים, כגון:

  • פיתוח עירוני בר קיימא
  • חקלאות ואנרגיה מתחדשת
  • עזרה לחברות ולארגונים להתקין שיטות עסקיות ירוקות
  • או השתלבות בעבודה בחינוך, במשפטים ובמדעי הטבע

למי מתאים ללמוד תואר ראשון בקיימות?

לימודי הקיימות מתאימים לאנשים המתעניינים באתגרים סביבתיים עכשוויים, ומחפשים קריירה שתשלב את התחומים המקצועיים של עולם הקיימות יחד עם אפשרויות לעסוק במחקר.

הנה כמה שאלות שכדאי שתשאלו את עצמכם כדי לוודא שמגמת קיימות מתאימה לכם:

  • האם אני אוהב לחשוב? האם אני נהנה מעבודה עתירת מחקר?
  • האם יש לי ראש פתוח בעבודה? האם אני מתבונן על משהו ממגוון נקודות מבט, כדי למצוא את הפתרון הטוב ביותר האפשרי? האם אני גם יצירתי וגם אנליטי?
  • האם אני סקרן? האם אני מחפש כל הזמן טכנולוגיות, מחקרים ורעיונות חדשים?
  • האם אני מסוגל לפתור בעיות? האם אכפת לי למצוא פתרונות לאתגרים מורכבים?
  • האם אני חקרן? האם אני שואל איך הדברים נעשים כרגע, ומחפש דרכים לעשות אותם טוב יותר?

אם עניתם ׳כן׳ על כל השאלות שלעיל, או על רובן, נראה שלימודי קיימות עשויים להתאים לכם.

 

מהם תנאי הקבלה ללימודי קיימות?

תנאי קבלה ללימודי קיימות ברוב המוסדות האקדמאיים מעמידים תנאי קבלה המשקללים את ממוצע ציוני הבגרות וציוני הבחינה הפסיכומטרית. בנוסף, נדרש גם ציון ב-4 יחידות לימוד באנגלית.

אם אתם נרשמים למסלול דו חוגי (קיימות וחוג נוסף), קרוב לוודאי שתנאי הקבלה יהיו התנאים של המחלקה הראשית אליה תירשמו, כמו: מדעי הרוח או מדעי החברה.

איפה הכי כדאי ללמוד קיימות?

ההחלטה איפה ללמוד היא החלטה אישית מאוד המושפעת ממגוון גורמים, כולל מיקום, עלויות, איכות אקדמית ומוניטין של המוסד האקדמי.

גורם נוסף שכדאי לקחת בחשבון נעוץ בתחום הספציפי המעניין אתכם, מתוך העולם הרחב של קיימות. לדוגמה:

  • אם אתם רוצים לעסוק בקיימות מנקודת ההיבט של תחומי הממשל או הכלכלה, כדאי לבדוק את בית הספר לקיימות באוניברסיטת רייכמן.
  • אם אתם רוצים לעסוק בנושאים סביבתיים כמו: פיתוח בר קיימא, תזונה בת קיימא, צדק חברתי סביבתי, חינוך לקיימות, תרבות הצריכה המערבית ומשאבי המים – כנראה שיתאים לכם ללמוד במכללה האקדמית אחוה, המציעה לימודי סביבה וקיימות.
  • אם מעניין אתכם להתמקצע במקביל בשני חוגים, ולשלב את לימודי הקיימות עם חוג מתחום אחר כמו: חברה, כלכלה או מדעי התנהגות – כדאי לבדוק את חטיבת הקיימות במכללה האקדמית תל חי.

מהן אפשרויות התעסוקה?

תואר בקיימות יכול להוביל אתכם לשלל עבודות ותפקידים בהנדסה, במדע ובעסקים.

  • בוגרים יכולים להשתלב בתפקידים בתחומים שונים, כמו: מדעני סביבה, מדעני שימור או מדעני אטמוספירה.
  • סטודנטים המתמקדים בהכשרה הנדסית, יכולים לסייע בתכנון מבנים ותשתיות בני קיימא, עבור הדורות הבאים.
  • בוגרים עשויים לעבוד גם כמנהלי משאבי אנוש או כלוגיסטיקאים.

אנשי מקצוע בתחום הקיימות, בלי קשר לתפקיד הספציפי, נדרשים:

  • להיות בעלי כישורים טכניים ומחקריים.
  • להיות בעלי יכולת לתקשר ביעילות, לשתף פעולה ולעבוד בצוות.
  • להיות בעלי יכולת לנסח בפשטות מידע מורכב, לטובת חברי הצוות, בעלי העניין, קובעי המדיניות והציבור הרחב.

דוגמא למשרות בתחום הקיימות

מדעני השימור מנהלים את איכות הפארקים, היערות, הנהרות והגנים הלאומיים. הם עובדים בצוות, מבטיחים שימוש בקרקע ופעילויות פנאי, המתאימים להגנה על בתי גידול ולתקנות הממשלתיות.

מדעני שימור מנהלים גם את מאמצי השיקום הסביבתי, כולל שריפה מבוקרת ונטיעת עצים חדשים. לעבודה זו נדרש ידע בניהול מערכות אקולוגיות, וידע בטכנולוגיית ה-GIS (Geographic Information System).

מדעני סביבה ממלאים תפקידי מחקר, ניהול פרויקטים וייעוץ. אנשי מקצוע אלה עשויים לעבוד עם חברות פרטיות כדי לפתח תוכניות טכניות שיוכלו להבטיח ציות ארגוני לחוקים ולתקנות. מדעני סביבה עובדים גם כפעילי שימור המובילים פעולות ניקיון, יוזמות חינוך וקידום מדיניות סביבתית.

אנשי מקצוע אלה מתכננים ומיישמים מערכות לחיסכון בצריכת החשמל, להגברת היעילות המכנית ולהגדלת הייצור – מבלי לפגוע בסביבה. הם גם מזהים ופותרים אתגרים סביבתיים, כמו הגבלת הזיהום הקשור לפסולת בעלי חיים ולדליפה תעשייתית. בעוד שתואר ראשון סולל את הדרך למשרות התחלתיות, מהנדסי חקלאות ממשיכים לעתים קרובות לתואר שני.

באמצעות תוכניות מחקר ופיתוח, יכולים מתכנני הערים להפיח רוח חיים מחודשת באזורי המטרופולין, בכול הנוגע לגידול האוכלוסין, לפערים סוציו-אקונומיים ולצרכים קהילתיים פרטיקולריים. הם אוספים מידע על סמך:

  • נתונים גיאוגרפיים
  • מפקד אוכלוסין
  • איכות הסביבה
  • וחקר שוק

מתכנני ערים עובדים עם מדענים, פוליטיקאים וחברי קהילה כדי ליצור וליישם הצעות לפרויקט זה או אחר. אם אתם מעוניינים בקריירה זו יהיה עליכם לקבל תואר ראשון, ואולי גם הסמכה בתכנון.

טכנאי הנדסת הסביבה מפתחים מערכות לשיפר בריאות הציבור והקיימות הארגונית, המעורבות:

  • במיחזור
  • בסילוק פסולת
  • ובמערכות בקרת זיהום

הטכנאים עורכים סקרים, אוספים נתונים ומנתחים דגימות קרקע ומים כדי לאתר מקורות זיהום. הם משתמשים בתוכנת מחשב כדי לדמות נתונים ולתעד את רישומי הפרויקט. בדרך כלל הם בעלי תואר ראשון עם הכשרה מקצועית נוספת.

רוצים שיחת ייעוץ חינם?
השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות

כמה מרוויחים בוגרי התואר הראשון בקיימות?

גובה השכר תלוי בכמה גורמים, כולל: ניסיון בעבודה, התואר האקדמי, התפקיד ותחומי האחריות ושעות העבודה הנדרשות. הנה דוגמאות לאפשרויות השכר לבוגרי קיימות, בשני סוגי תפקידים:

  • השכר הממוצע של יועץ סביבתי הוא 10,000 ₪ לחודש.
  • השכר הממוצע של מהנדס סביבתי הוא 11,178 ₪ לחודש.

האם כדאי להמשיך לתואר שני?

אנשי מקצוע בתחום הקיימות ממשיכים לעתים קרובות לתואר שני בקיימות ולדוקטורט.

התחום הבינתחומי המאפיין את עולם הקיימות, קיים בנקודת המפגש עם מדעי החברה, אקולוגיה וכלכלה. בתהליך ההבנה של תחום המחקר החדש והחשוב ביותר בקיימות, הסטודנטים לתואר שני לומדים, בין השאר, על:

  • המדע והפוליטיקה של שינויי אקלים
  • עוני ופיתוח
  • אחריות חברתית תאגידית
  • אתיקה וסביבה

בשל האופי הבינתחומי של הקיימות, ניתן למצוא תוכניות לתואר שני בקיימות במגוון מחלקות באוניברסיטאות השונות, למשל: אנתרופולוגיה, פילוסופיה, ניהול, כלכלה, עסקים, מדעי המדינה, לימודי סביבה ואפילו אמנות ועיצוב.

יתרה מכך, במסגרת התוכנית שתבחרו לתואר השני, תוכלו למצוא מגוון של מורים, משאבים וחומרים המגיעים מדיסציפלינות קשורות שונות, המשתלבים יחדיו ויוצרים מארג עשיר של למידה.

בדרך כלל, לימודים לתואר שני בקיימות, כמו גם לימודים לתואר שני במדעי הסביבה או לתואר שני במדעי כדור הארץ, נמשכים עד שנתיים, אם לומדים את כל הקורסים במועדם.

תנאי הסף ללימודי תואר שני כוללים בדרך כלל תואר ראשון עם ממוצע ציונים הולם, ולפעמים גם מבחן שליטה באנגלית.

דוגמא למחקר בתחום הקיימות – כפי שהוא מתרחש בעולם האמיתי

המחקר פורסם ב-2020 והוא עוסק בעיצוב והערכה של מדיניות כדי להבטיח דפוסי צריכה וייצור בני קיימא באזור אסיה.

אזור אסיה צמח מבחינה כלכלית והפך למרכז צריכה וייצור. כדי להימנע מדפוסי צריכה וייצור שאינם בני קיימא, ובהם הנטל הסביבתי גדל עם הצמיחה הכלכלית, על החוקרים למצוא נתיב מעבר לצריכה ולייצור בני קיימא – SCP (Sustainable Consumption and Production).

החוקרים שאפו לפתח מסגרת לעיצוב מדיניות שתשיג SCP באזור אסיה, תוך שימוש בשיטות שונות של בעלי העניין, ובהתחשב במאפייני האזורים השונים (התאמה, למשל, לכלכלה ולאורחות החיים באזור).

באמצעות מחקר שטח וקיום סדנאות שונות בשיתוף עם בעלי עניין מקומיים, זיהו החוקרים 4 כיוונים אסטרטגיים מנחים, ו-13 הזדמנויות כנקודות כניסה לקביעת מדיניות SCP.

מפאת קוצר היריעה, נתמקד רק באותם 4 כיוונים:

  • מדיניות SCP מתרחבת מהתחום הסביבתי אל התחום הסוציו-טכנולוגי.
  • המגמה המרכזית המתפתחת היא חיזוק הקשרים בין צריכה לייצור.
  • המעבר ל-SCP הוא שינוי משטר סוציו-טכני, הדורש שינויים רצופים בפרקטיקות החברתיות, שימוש בטכנולוגיה בחיי היומיום ובתשתיות נלוות.
  • כדי לשפר את האפקטיביות של מדיניות ה-SCP, צריך לנקוט בגישות ׳מלמטה למעלה׳.

כיוונים אלה הביאו למעין מסגרת לעיצוב מדיניות חדשה המכילה את הצרכים הסוציואקונומיים הדרושים, בהתחשב בתחום המדיניות רבת הפנים.

אולי יעניין אותך גם?

לימודי קיימות – שכר

רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות לימודי קיימות מציעים הבנה טובה יותר של התפקיד שתוכלו למלא בעולם גלובלי

קראו עוד »

לימודי סביבה וקיימות

לימודי סביבה וקיימות רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות לא משנה מי אנחנו, היכן אנחנו חיים או מה

קראו עוד »

מדעי הסביבה – שכר

מדעי הסביבה – אפשרויות שכר ותעסוקה רוצים שיחת ייעוץ חינם? השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם מהמוסדות הרלוונטים ללא התחייבות החלטתם להצטרף לשרשרת מדעני הסביבה שנחלצים

קראו עוד »

מעוניינים בשיחת ייעוץ חינם?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן